Compagnia del Vino Battiferro Morellino di Scansano DOCG "Il Grillesino"

12,00

Excl. BTW: €9,92

Prijs in spaarpunten: 36

Excl. BTW:
€9,92
Prijs in spaarpunten:
36
Model:
75 cl
Levertijd:
3-4 werkdagen
Spaarpunten:
1
Merk:
Compagnia del Vino
Omschrijving

Regio: Toscana

Wijnhuis: Groep Compagnia del Vino

Rode wijn DOCG

Druif: 90% Sangiovese (uit Battiferro) en 10% Cabernet Sauvignon

Alcohol: 13,5°

In 1999 breidde Compagnia del Vino zijn aanwezigheid in Toscane uit met de aankoop van een landgoed van ongeveer 20 hectare in een van de zones met een lange wijntraditie en een enorme verbeteringsmarge: de Maremma. 

Dit landgoed, gelegen in de gemeente Magliano in Toscana, kreeg de naam Grillesino (te danken aan de rivier  Grillese die in de buurt van het landgoed stroomt) en is gericht op de productie van Morellino di Scansano, de enige Toscaanse DOCG - samen met Brunello di Montalcino - die alleen kan worden geproduceerd met behulp van Sangiovese in pureness. 

Vandaag focust CDV op 3 verschillende variëteiten voor rood: Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Ciliegiolo om onze Morellino di Scansano DOCG, Morellino di Scansano Riserva DOCG en Ceccante te produceren.  

 Alle wijnen zijn gevinifieerd met moderne technologie en ondergaan geen filtratiebehandeling om ongewijzigd te blijven en de kenmerken van de druiven te verheffen.  Inmiddels omvat het landgoed 40 ha en bedraagt de productie 220.000 flessen per jaar.

De Battiferro wordt gemaakt van 90% Sangiovese en is een van de best bewaarde geheimen van Toscane.  De Sangiovese van de Battiferro wijngaard wordt ook wel 'Morellino' genoemd en wordt op 20 mijl ten oosten van de Tyrreense zee gecultiveerd.  Locaal noemt men de druif ook wel 'kussende kozijn' of 'kissing cousin'.  De naam Morellino zou komen van de paarden van Marmano omdat deze quasi dezelfde kleur zouden hebben als de druiven.  Het lange en zeer warme klimaat rond Scansano zorgt ervoor dat de druiven volledig uitrijpen met hoge suikergehaltes als resultaat.  Hier wordt een wijn mee gemaakt die rijk is aan fruit en toch mooi van structuur.  Een van de best bewaarde geheimen van Toscane dus.

De druiven worden met de hand geplukt in de tweede helft van september.  Na zachte persing gaan de druiven in inox vaten voor de vinificatie.  Maceratie duurt 15 dagen waarbij er vele keren wordt overgepompt om zachte en complexe tannines te bekomen.  De wijn blijft 6 maanden in stalen vaten en wordt vervolgens zacht gefilterd om de frisheid en fruitigheid te behouden bij botteling.  

Smaaknotities

Zachte kersen van de Sangiovese.  Expressieve en aantrekkelijke neus met zwarte kersen en aroma's van pruimen en zwart fruit.  Duidelijke vegetale elementen zoals groene peper en wat aardse tinten.  De tannines zijn in het begin zeer zacht en worden vervolgens steviger om uit te monden in een lange finale met aangename zuren en een 'final punch of black fruit'

Culinair kan je de Battiferro genieten bij eenvoudige gerechten zoals een sandwich, hamburger, steak en paddestoelen of pasta met ragout.  Probeer het ook eens met geitenkaas !

De Morellino di Scansano is eerder jong te drinken bij 18° en is minder tanninerijk als de riserva.