Beeslaar Pinotage 2021

41,95

Excl. BTW: €34,67

Prijs in spaarpunten: 110

Excl. BTW:
€34,67
Prijs in spaarpunten:
110
Model:
75 cl
Levertijd:
3-4 werkdagen
Spaarpunten:
4
Merk:
Beeslaar
Omschrijving
Pinotage is een kruising van twee druivensoorten, namelijk Pinot Noir en Cinsaut (vroeger bekend als Hermitage), die in 1924 werd ontwikkeld door professor Abraham Perold terwijl hij hoofd was van de afdeling Wijnbouw en Oenologie aan de Universiteit van Stellenbosch.
Hoewel er nu in andere landen over de hele wereld minuscule aanplant te vinden is, blijft Pinotage het unique selling point van Zuid-Afrika.
De druiven voor de Beeslaar Pinotage zijn afkomstig van een wijngaard van 2,5 ha, gelegen op een zuidoostelijke helling op ongeveer 200 meter boven de zeespiegel, in de nabijheid van de Simonsberg ten noorden van Stellenbosch. Het gebied krijgt ongeveer 650 mm regen per jaar, voornamelijk in de winter. Een van de belangrijkste kwaliteitsfactoren is de zuidoostelijke wind die het grootste deel van de zomer doorwaait, die niet alleen de wijngaarden afkoelt, maar ook de groei van de bushvine-planten beperkt.
De overwegend schaliegronden die in deze wijngaard worden aangetroffen, geven de wijn een uniek aards karakter, terwijl de oude bush-wijnstokken altijd resulteren in een kleinere tros en kleinere bessen, waardoor een wijn wordt geproduceerd met een immense kleur- en smaakconcentratie.
De filosofie van het maken van wijn is eenvoudig: gisting in een open tank in een betonnen tank, waarbij de schillen om de twee uur regelmatig worden verwijderd.
Dit zorgt voor een homogene, lagere temperatuurverdeling door het hele vat om de extractie van ongewenste harde fenolische verbindingen te voorkomen, terwijl het fermenterende sap ook wordt blootgesteld aan meer zuurstof, wat op zijn beurt helpt om de kleur van de wijn te fixeren.
Na 3 dagen wordt het sap van de schillen getrokken, die vervolgens worden geperst.
De wijn wordt vervolgens overgebracht naar eikenhouten vaten van 225 liter, waar malolactische gisting en rijping gedurende een periode van ongeveer 20 maanden zullen volgen.
De Beeslaar Pinotage is altijd een ware uitdrukking van een ongelooflijke wijngaard en toont de kracht en concentratie die afkomstig zijn van deze oude bush-wijnstokken.

WIJNMAKER Abrie Beeslaar
SAMENSTELLING 100% Pinotage
OORSPRONG Stellenbosch – enkele wijngaard/single vineyard
LEEFTIJD VAN DE WIJNSTOKKEN 26 jaar oude bush wijnstokken

Dichte karmozijnrode kleur, boordevol geurende aroma's van cranberry, framboos, crème de cassis en gemacereerde kersen, ondersteund door tonen van eikenkruiden, tabaksblad en fynbosstruik. De smaak is rijk, weelderig en krachtig, met een raamwerk van sappige pruimen- en zwarte kersensmaken, aangevuld met Frans eikenhout, potpourri-kruiden en een aardse, kruidachtige ondertoon. De wijn biedt lagen van pure chocolade, braambessen en Aziatische kruiden samen met een geïntegreerde en zachte eikenhouten essentie in de lange afdronk. Een wijn die leeftijdswaardig, complex en elegant is.

ALC 14,50%

Awards

  • Platter's Guide 2024 – 4,5*
  • Christian Eedes / winemag.co.za – 95 punten
  • Tim Atkin MW Zuid-Afrika Rapport 2023 – 94 punten