Omschrijving
Cirrus Wines, genoemd naar de piekerige atmosferische wolken, zijn wijnen gemaakt met fruit van wijngaarden op grote hoogte in de Witzenberg-bergen op het Ceres-plateau. De Pinot Noir 2021 is de tweede vintage wijn gemaakt van deze unieke wijngaard op de Rietfontein-boerderij. Op een hoogte van 1026 meter boven de zeespiegel creëren de gematigde zomers, besneeuwde winters en intense zonnestralen een omgeving die duidelijk Zuid-Afrikaanse Pinot Noir produceert. Klimaat, bodem en wijnstokken Pinot Noir klonen 115 en 777 zijn geënt op de droogteresistente onderstam Richter 110. Deze onderstam is zeer geschikt voor de arme, steenachtige gronden bestaande uit 60% Glenrosa, 20% Oakleaf en 20% Mispah. Een redelijk kleigehalte houdt water vast in droge jaren. Ceres Plateau heeft een gematigd mediterraan klimaat, waarbij de grote hoogte een dominante rol speelt bij de fruitontwikkeling. Groeigebieden op grotere hoogte zien een grotere temperatuurverschuiving tussen dag en nacht. Door koelere nachten kunnen de druiven de zuurgraad behouden, wat leidt tot elegantere, rijpere wijnen. Koele nachten helpen ook om het groeiseizoen te verlengen, waardoor de druiven meer tijd krijgen om zich aan de wijnstok te ontwikkelen. De dichtheid en intensiteit van de zonnestralen nemen ook toe op grotere hoogte, waardoor de vrucht een dikkere schil moet ontwikkelen, wat leidt tot een grotere kleurconcentratie en sterkere tannines. Wijnmaken We zorgen ervoor dat we voorzichtig omgaan met de druiven in de kelder om de unieke kenmerken van de bodem, de hoogte en het klimaat te behouden. Ongeveer 70% van het fruit wordt gefermenteerd als hele bessen, terwijl de resterende 30% in hele trossen wordt gefermenteerd. De hele bessen behouden de pure fruitsmaken en intensiteit, terwijl de hele trossen helpen bij de zachte extractie van tannines. Tijdens de fermentatie worden zachte punch-downs en pump-overs uitgevoerd om rijpe tannines en kleur uit de relatief dunne schil van de Pinot Noir-bessen te extraheren. De rijping vindt plaats in gekruide Franse eikenhouten vaten van 500 liter gedurende 14 maanden, waardoor structuur, complexiteit en bewaarbaarheid aan de wijn worden toegevoegd. Proefnotities Opvallende aroma's van frambozen en aardbeien springen uit het glas, met laagjes venkel, peper en bosbodem. Licht en verfrissend bij binnenkomst, het rode fruit brengt een sappigheid in de mond die in evenwicht wordt gehouden door zijdezachte, omhullende tannines. Smaken van cranberry en framboos complementeren de frisse zuurgraad, met tonen van rokerig cederhout en een ruggengraat van peperkruiden die blijft hangen in een lichte, droge afdronk.